Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Οι μαραθωνοδρόμοι της Amazon

Τρέχοντας – για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες που τους αναλογούν – οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διανομής της Amazon στην Ιταλία διανύουν περίπου δέκα χιλιόμετρα την ημέρα

Ο Μάρκο περπατά με βήμα ταχύ, υψώνει το βλέμμα του, σκέφτεται μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ψιθυρίζει έναν κωδικό: «B189D, 114». Επειτα, παίρνει ένα πακέτο από ένα από τα χιλιάδες ράφια που υπάρχουν γύρω του, πατάει ένα κουμπί στο σκάνερ που κρατά και χαμογελά. Αποστολή εξετελέσθη. Η συγκεκριμένη παραγγελία έχει ήδη καταγραφεί και ο νεαρός αποθηκάριος είναι έτοιμος να συνεχίσει την πορεία του προς έναν νέο θάλαμο, προς ένα νέο ράφι πάνω στο οποίο θα βρει ένα νέο προϊόν.

Τους αποκαλούν μαραθωνοδρόμους της Amazon και είναι οι εκατοντάδες αποθηκάριοι της εταιρείας που εργάζονται φορώντας στα πόδια τους (τα απαραίτητα) αθλητικά παπούτσια και κρατώντας στα χέρια τους ένα πολυπόθητο συμβόλαιο: 8 ώρες εργασίας την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα και 1.050 ευρώ τον μήνα για την ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού παραγγελιών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον ιταλό αποθηκάριο, σε τουλάχιστον δέκα χιλιόμετρα δρόμου την ημέρα.

Βρισκόμαστε στο κέντρο διανομής της εταιρείας Amazon στην Ιταλία. Πρόκειται για μια γιγαντιαία αποθήκη στην περιφέρεια της Πιατσέντζα. Εδώ καταφθάνουν φορτηγά από όλη την Ευρώπη, για να ξεφορτώσουν και να φορτώσουν τα εμπορεύματα του αμερικανικού κολοσσού, ο τζίρος του οποίου το 2012 ξεπέρασε τα 60 δισ. δολάρια.
Η Amazon, η οποία «αποβιβάστηκε» στην Ιταλία το 2011, σχεδιάζει να επεκταθεί σε ακόμη 75 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ώστε έως το 2016 να απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζομένους - από τους 300 που εργάζονται σήμερα εκεί.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου