Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ψαρεύοντας αστεροειδείς με... απόχη

Σχέδιο της ΝASA για έρευνα και εκμετάλλευση του Διαστήματος


Διαστημόπλοιο εφοδιασμένο με... απόχη ώστε να μπορεί να εγκλωβίσει αστεροειδή βάρους περίπου 500 τόνων, σχεδιάζει να εκτοξεύσει η NASA στο άμεσο μέλλον. Η φιλόδοξη αποστολή εκτιμάται ότι θα κοστίσει 2,6 δισ. δολάρια και αποτελεί το πρώτο βήμα ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος που κάποια μέρα ίσως οδηγήσει στη δημιουργία ενός μόνιμου επανδρωμένου σταθμού στο Διάστημα.
Η αποστολή λέγεται ότι έχει βρει ένθερμους υποστηρικτές στον Λευκό Οίκο. Σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα διαστημόπλοιο που θα κάνει τέσσερα χρόνια να φθάσει στο σημείο συνάντησης με τον αστεροειδή. Στη συνέχεια θα απαιτηθεί διάστημα 90 ημερών για να ξεδιπλωθεί η «απόχη» που θα τον πιάσει και, τέλος, θα χρειαστούν από δύο έως έξι χρόνια έως ότου το διαστημόπλοιο κατευθυνθεί προς το Σελήνη για να θέσει τον αστεροειδή σε τροχιά γύρω από αυτήν.
Οταν συμβεί αυτό, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αστροναύτες θα προσεγγίσουν τον αστεροειδή, θα τον μελετήσουν και θα συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα ώστε να αποφανθούν οι ειδικοί στη NASA ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία εξόρυξης μετάλλων και άντλησης νερού. Αν το σχέδιο πετύχει, τότε θα είναι μια καλή αρχή για τον προσπορισμό μετάλλων από αστεροειδείς που θα χρησιμεύσουν στην κατασκευή επανδρωμένων σταθμών στο Διάστημα.
Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι μπορεί να περιέχει τουλάχιστον 100 τόνους νερού, 100 τόνους συστατικών πλούσιων σε άνθρακα, 90 τόνους μετάλλων όπως σίδερο, νικέλιο και κοβάλτιο καθώς και 200 τόνους πυριτικών ορυκτών.
Η όλη επιχείρηση, όπως αναφέρουν οι «Times», μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως τυγχάνει της υποστήριξης εξεχόντων ειδικών όχι μόνο από τη NASA αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ- Σμιθσόνιαν, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, κ.ά.
Το διαστημόπλοιο θα εκτοξευτεί πάνω σε έναν πύραυλο Atlas V και θα αξιοποιήσει τη βαρύτητα της Σελήνης για να φθάσει βαθύτερα στο Διάστημα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου