Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Είναι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα υγιεινά ;

Στις μέρες οικονομικής στενότητας που διανύουμε όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην αντικατάσταση φρέσκων τροφίμων με κονσερβοποιημένα.
Είναι όμως αυτό σωστό διατροφικά;
Η κονσερβοποίηση είναι από τις πιο ασφαλής και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διατήρησης των τροφών. Η χρήση της θερμότητας στην κονσερβοποίηση καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν την τροφή ή μπορούν να προκαλέσουν τροφικές διαταραχές στον οργανισμό.
'Έτσι δεν χρησιμοποιούνται και ούτε χρειάζονται συντηρητικά.
Να αναφέρουμε επίσης ότι τα μεταλλικά δοχεία (κονσέρβες) πέραν της μεγάλης τους αντοχής είναι εξαιρετικοί αγωγοί θερμότητας.
Έτσι η υψηλή θερμότητα κατά την αποστείρωση διεισδύει στο κέντρο του προϊόντος που βρίσκεται μέσα στην κονσέρβα και σκοτώνει κάθε μικρόβιο.
Για τους λόγους αυτούς δεν χρειάζονται πρόσθετα για να συντηρηθούν τα κονσερβοποιημένα προϊόντα.
Επιπλέον ο αεροστεγής τρόπος κλεισίματος της κονσέρβας εξασφαλίζει την απουσία αέρα μέσα στο δοχείο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες περιβάλλοντος για να αναπτυχθούν μικρόβια μέσα σε αυτήν, ή να αλλοιώσουν το προϊόν.
Παράλληλα, σε τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα ψάρια και τα θαλασσινά φαίνεται ότι τα κονσερβοποιημένα δεν υστερούν σημαντικά σε συστατικά σε σχέση με τα φρέσκα

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου