Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Κορυφαίος κλιματολόγος παραιτείται από τη NASA για να εστιαστεί στον ακτιβισμό

Ο Τζέιμς Χάνσεν αποχωρεί

Ο Δρ Χάνσεν είχε προειδοποιήσει για την κλιματική αλλαγή σε μια ιστορική κατάθεσή του στο Κογκρέσο το 1988  
Ο Δρ Χάνσεν είχε προειδοποιήσει για την κλιματική αλλαγή σε μια ιστορική κατάθεσή του στο Κογκρέσο το 1988

Ο Τζέιμς Χάνσεν, ο κλιματολόγος που έγινε γνωστός για τις ηχηρές προειδοποιήσεις του κατά του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, παραιτείται από τη θέση του στη NASA προκειμένου να αφοσιωθεί στη μάχη κατά των ορυκτών καυσίμων.
Από το 1981, ο Δρ Χάνσεν είναι διευθυντής του Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Μανχάταν. Η αποχώρησή του «θα στερήσει την ομοσπονδιακή έρευνα στην κλιματική αλλαγή από την πλέον γνωστή δημόσια φιγούρα της», γράφουν οι New York Times.
Ο Χάνσεν θα όμως έχει το χρόνο να συμμετάσχει πιο ενεργά σε δικαστικούς αγώνες προκειμένου να αναγκαστεί η αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει όρια στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Ως υπάλληλος της κυβέρνησης, δεν μπορούσα να καταθέσω κατά της κυβέρνησης» είπε ο ίδιος.
Ο Χάνσεν, σήμερα 72 ετών, σχεδιάζει επίσης να ζητήσει από τον Καναδά και την Ευρώπη να φορολογήσουν το «βρόμικο» πετρέλαιο που εξορύσσεται από αποθέσεις ασφαλτούχου άμμου.
Ο εμβληματικός κλιματολόγος είχε ήδη γίνει ακτιβιστής τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, και σε πολλές περιπτώσεις είχε συλληφθεί.
Το 2006, κατηγόρησε την κυβέρνηση του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους -γνωστού αρνητή της κλιματικής αλλαγής- για  απόπειρα φίμωσης και λογοκρισίας της επιστήμης.
Έπειτα από τις έρευνές του τη δεκαετία του 1970, οι οποίες ήταν από τις πρώτες που ανέδειξαν το πρόβλημα, ο Χάνσεν έδωσε μια ιστορική κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου το 1988:
«Είναι πια καιρός να πάψουμε να φλυαρούμε και να πούμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εδώ» είχε προειδοποιήσει τότε.
'Εκτοτε, πάντως, ο Χάνσεν έχει δεχθεί επικρίσεις ότι υπερβάλλει για τους κινδύνους. Έχει ζητήσει για παράδειγμα να κατηγορηθούν οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και έχει επίσης υποστηρίξει ότι η παγκόσμια θέρμανση θα καταστήσει τελικά τη Γη ακατοίκητη και αφιλόξενη όσο η εφιαλτική Αφροδίτη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου