Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Κλωνοποίηση ποντικού από μια... σταγόνα αίμα

Το θηλυκό ποντίκι-κλώνος δημιουργήθηκε με την τεχνική της «Ντόλι» και απέκτησε υγιείς απογόνους
 
Κλωνοποίηση ποντικού από μια... σταγόνα αίμα
Το θηλυκό ποντίκι-κλώνος που δημιουργήθηκε με χρήση λευκών αιμοσφαιρίων που ελήφθησαν από την ουρά ενός άλλου ποντικιού δότη
 
Τη δημιουργία ενός ποντικιού-κλώνου από μια σταγόνα αίματος που συνέλεξαν από την ουρά ενός άλλου τρωκτικού, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν ιάπωνες επιστήμονες. Μάλιστα το θηλυκό ποντίκι-κλώνος κατάφερε να αποκτήσει και υγιείς απογόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Biology of Reproduction», οι ερευνητές του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας RIKEN με επικεφαλής τον δρα Ατσούο Ογκούρα, ήθελαν να επιβεβαιώσουν ότι τα κύτταρα του αίματος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κλωνοποίηση. Ως τώρα έχουν κλωνοποιηθεί πειραματόζωα με κύτταρα από διάφορες άλλες πηγές, όπως λεμφοκύτταρα, κύτταρα του μυελού των οστών και του ήπατος.

Με την τεχνική της Ντόλι

Η νέα έρευνα -που βασίστηκε στη δοκιμασμένη τεχνική με την οποία είχε κλωνοποιηθεί το πρόβατο «Ντόλι» το 1996- απέδειξε ότι και τα κύτταρα της κυκλοφορίας του αίματος είναι κατάλληλα για κλωνοποίηση.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έλαβαν αίμα από την ουρά ενός ποντικιού - δότη, απομόνωσαν λευκά αιμοσφαίρια και χρησιμοποίησαν τους πυρήνες τους στα κλωνο-πειράματά τους. Ουσιαστικώς οι ειδικοί εφήρμοσαν την τεχνική πυρηνικής μεταφοράς σωματικού κυττάρου που είχε εφαρμοστεί και για τη γέννηση της Ντόλι - μετέφεραν δηλαδή τον πυρήνα ενός ενηλίκου σωματικού κυττάρου μέσα σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο από το οποίο είχε προηγουμένως αφαιρεθεί ο πυρήνας.

Οπως είδαν και αναφέρουν στη δημοσίευσή τους «τα πειράματα απέδειξαν για πρώτη φορά ότι είναι δυνατή η κλωνοποίηση ποντικιού με χρήση πυρήνων κυττάρων του περιφερικού αίματος». Οι ερευνητές προσθέτουν στο άρθρο τους ότι «τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για κλωνοποίηση μετά τη συλλογή τους και δεν χρειάζεται να θανατωθούν τα ζώα δότες στο πλαίσιο της διαδικασίας».

Παραγωγή γενετικών αντιγράφων

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Ιαπωνία η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γενετικών αντιγράφων διαφορετικών πολύτιμων ειδών ποντικιών, τα οποία δεν θα μπορούσαν να παραχθούν με άλλες τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής όπως η συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές του Κέντρου RIKEN έχουν μακρά πείρα στην κλωνοποίηση ποντικών. Αλλη ομάδα συνεργαζόμενου ινστιτούτου του Κέντρου αποκάλυψε πρόσφατα ότι δημιούργησε περίπου 600 ποντίκια με «πηγή» ένα και μόνο ποντίκι-δότη μετά από 25 διαδοχικούς κύκλους κλωνοποίησης.

Τέτοιες κλωνο-έρευνες αποσκοπούν μεταξύ άλλων στη μαζικής κλίμακας δημιουργία υψηλής παραγωγικότητας και ανθεκτικότητας ζώων κτηνοτροφίας.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου